Foto: Louis Hansel / Unsplash
SWITCH SECTION

Slik velger du utendørsskruer

Bør du gå for god, bedre eller best rustbeskyttelse?

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

23. februar 2021
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

23. februar 2021
Foto: Louis Hansel / Unsplash
Foto: Louis Hansel / Unsplash
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210223082439415.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210223082439181.jpg?maxwidth=2000
louis-hansel-shotsoflouis-BBZ8b5zCibs-unsplash.jpg louis-hansel-shotsoflouis-BBZ8b5zCibs-unsplash.jpg
0

Det finnes en rekke ulike typer skruer beregnet på alskens oppgaver – alt fra små skruer med hode som gjør lite ut av seg til grove skruer ment for tung innfesting i krevende miljøer. Når det gjelder skruer for utendørsbruk er det også forskjell i hvordan de er behandlet for å tåle påkjenningene fra vær og vind uten at de ruster og blir ødelagte. Da er det viktig at du vet hva slags valgmuligheter som finnes mellom og at du faktisk velger den riktige skruen for ditt prosjekt.

Du kan i hovedsak velge mellom tre ulike typer rustbeskyttede skruer på markedet i dag:

  • Varmgalvaniserte/overflatebehandlede skruer som er dyppet i flytende sink
  • Rustfrie A2-skruer, der metaller som krom og nikkel er blandet inn i stålet for å gi rustbeskyttelse
  • Syrefaste A4-skruer, der metaller som molybden og krom er blandet inn i ståler for å gi rustbeskyttelse.

De tre typene skruer kan deles inn god, bedre og best når det gjelder rustbeskyttelse, der vamgalvaniserte er god, A2 er bedre og A4 er best. Det er ikke dermed sagt at du alltid må bruke syrefaste A4-skruer når du driver med utendørsprosjekter. Det handler både om at prisen går opp jo bedre rustbeskyttelse du velger, samt at det ganske enkelt ikke alltid er nødvendig med den beste beskyttelsen.

Bygger du konstruksjoner over bakkenivå i innlandsområder der skruene ikke vil bli utsatt for sjøvann og salt, klarer du deg helt fint med varmgalvaniserte skruer. Bygger du i et område med moderat saltinnhold, slik som i kystnære miljøer, bør du gå opp til rustfrie A2-skruer. De er også et godt valg hvis du bygger større konstruksjoner der det blir en del bevegelse. Det henger sammen med at de er lettere å bøye og ikke knekker som fort som galvaniserte. De tåler altså større påkjenninger uten å ryke.  


Bygger du i kystnære områder, aggressive miljøer eller skal lage en terrasse ved et basseng eller boblebad, bør du alltid gå for syrefaste A4-skruer for å være sikker på holdbarhet over tid. Det samme gjelder dersom du bygger med materialer som malmfuru, lerk, kebony eller andre treslag som ikke skal overflatebehandles. En syrefast skrue reagerer nemlig ikke kjemisk med treverket – og dermed risikerer du ikke rennemerker nedover klendingen slik du kan oppleve dersom du bruker varmgalvaniserte skruer.

En annen fordel med syrefaste skruer er at de alltid holder seg blanke. Rustrie skruer kan faktisk få et belegg som gjør at de ser litt brune ut – og minner mistenkelig om rust. Det er ikke så pent dersom du eksempelvis har lagt stor innsats ned i å bygge en ny terrasse  med snorrete rader av skruer som skal bidra til å sette prikken over i´en på byggverket.

2660
Falseb-0
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20241003144445151.png #FFFFFF
Les også